čtvrtek 18. března 2010

Kdu.cz na lepší straně

Kdu.cz, strana morálky a křesťanských zásad, "to lepší v nás", svůj program definuje v poměrně širokém záběru. Očekáváme, že se k námi řešeným konfliktům - jak se staví k systémové neodpovědnosti Politika při správě společných zdrojů a zda chce jeho očividnou nedůvěryhodnost výměnit za Politikovo dobrovolné omezení při nakládání se společnými zdroji - vysloví zcela přímočaře.

Bezpochyby dostáváme jasnou odpověď. "Smyslem poslanecké a senátorské imunity je ochrana parlamentů a jejich členů před svévolí výkonné moci. Požadujeme, aby procesní imunita byla omezena pouze na dobu výkonu mandátu."

Procesní imunita je přesně tou imunitou, která umožňuje beztrestnost při správě společných zdrojů. Její omezení na dobu mandátu je přesně tou dobou, kdy nám překáží ze všeho nejvíce. Za obavami z výkonné moci se tedy skrývají obavy z moci jiné: obavy z Nestraných, z jejich možného rozhořčení a z případných podezření, která by výkonná moc řešila až na jejich popud. Návrh omezení imunity tak v nejmenším nepřestává myslet na Politika, brání ho před Nestranými, ale Nestraným současně namlouvá falešné zdání řešení konfliktu. Pokud toto je na kdu.cz "to lepší", pak co je "to horší"?

Korekce imunity je jednou ze základních komponent očekávaných změn, které by odstranily nedůvěryhodnost Politka z definice, a nahradily ji důvěrou ve spolehlivou správu společných zdrojů. Kdu.cz své plány ukázala a víme, na čí straně stojí. Na té lepší.