čtvrtek 27. května 2010

Volby skončily, správa společných zdrojů má zcela nová pravidla

Opravdu? Den před volbami volby skončily a správa společných zdrojů má zcela nová pravidla?

Ano, volby skončily i když volební lístky ani neopustily modré obálky a volební místnosti jsou ještě plné žáků a žaček.

Ne, správa společných zdrojů nemá zcela nová pravidla a ani je mít nemůže. Protože volby skončily, i když volební lístky neopustily modré obálky a volební místnosti nejsou volebními místnostmi.

Ještě před otevřením volebních místnosti, ještě před spuštěním vysílání volebních studií a oznamování odhadů průběžných volebních výsledků dokážeme do posledního místa určit složení poslanecké sněmovny, zastoupení v klubech a  výborech, i poměr hlasů sestavených koalic.

Správa společných zdrojů – a volbami udělujeme Politikům ke společným zdrojům veškerá podpisová práva - se může stát ctnostnou pouze tehdy, pokud Politici
  • budou trestně-právně i hmotně-právně zodpovědní za kvalitu jejich správy,
  • nebudou placeni paušálně bez ohledu na kvalitu hospodaření s nimi, a
  • mimo motivační odměnu za správu společných zdrojů nebudou moci společné zdroje používat ani ve svůj prospěch, ani ve prospěch svého příslušenství.
Protože známe volební programy Politiků ucházejících se s relevantní nadějí o správu společných zdrojů a protože jsme se ještě dotazem ujistili o jejich obsahu z výše uvedeného úhlu pohledu a tohoto ujištění se nám odpovědí nebo mlčením dostalo, víme o složení poslanecké sněmovny vše.

Poslanecká sněmovna bude zaplněna dvěma sty mužů a žen, kteří po celou dobu funkčního období nenavrhnou, nebo na oko navrhnou, ale neschválí ani svou trestně-právní i hmotně-právní odpovědnost za kvalitu správy společných zdrojů, ani změnu paušální odměny za správu společných zdrojů na odměnu prémiovou, a rovněž ani zrušení možnosti používat společné zdroje v prospěch svůj nebo svého příslušenství. Rovněž tak nepřipustí žádnou legální možnost, jak by se toho mohl pokoušet domoci kdokoli jiný.

Do voleb utratí Politici více než 0,5 mld. Kč za reklamní kampaň, z podstatné část financovanou úvěry. Vedle nákladů na provoz poslanecké sněmovny včetně dvou set vybraných mužů a žen získají Politici za jeden rok státní příspěvek ze společných zdrojů více než 1 mld. Kč a náklady na reklamní kampaň jim proto společné zdroje splatí za pouhého půl roku. Trochu okrajové, přesto neodbytné je konstatování: pokud je tak snadné kampaň splatit, musí být stejně tak snadné na ni ušetřit. Přesto se to nepodařilo. Jiné výdaje měly očividně přednost, když společné zdroje jsou k bezectné dispozici.

Narýsované koalice mají již dávno naprosto zřetelné kontury.

Nestraní za ctnostnou správu společných zdrojů vs. Politici za bezectnost správy společných zdrojů a za paušální odměnu - 0 : 100.
 

pondělí 17. května 2010

Doplnění programu Kscm.cz z Ústředního výboru

V březnu jsme se podívali na volební program Kscm.cz, abychom zjistili, jaký je jejich postoj k systémové neodpovědnosti Politika při správě společných zdrojů.
V květnu jsme se jich proto dotázali: po prostudování volebního programu jsme bezradní, kde v něm nalézt explicitní vyjádření postoje vaší strany k omezení bezectnosti politika úpravou jeho nízké, spíše zcela vyloučené odpovědnosti a tím i zvýšení důvěryhodnosti jeho a současně i závazků strany, kterou reprezentuje.
Zaslaná odpověď zní:
Asi jste si náš program neprostudoval moc důkladně – naleznete ho na ww.kscm.cz a dále. A teď k hlubšímu objasnění – protože žádná strana nemůže uvést do programu všechno, nikdo by to nečetl: V čem spočívá základ toho, jak píšete, bezectného jednání politiků? V daném společenském systému, který je založen na možnosti zhodnocovat peníze vykořisťováním lidí (třeba přes finanční operace) pochopitelně žádné peníze nesmrdí. Politika je pod tlakem vlivných kapitálových lobby, které si v té či oné formě kupují politiky pro své potřeby (nebo je případně zastrašují). Ale motivace přijít k penězům nebo k funkcím, z nichž peníze plynou, je silná. Žádný zákon, žádné formální opatření nemůže tuto tendenci k bezectnosti překonat, může ji nanejvýše trochu zeslabit. Samozřejmě, nejlepším lékem proti ní by byla průběžná kontrola voličů, členů stran apod. Tomu však brání jednak odlišné třídní začlenění lidí (jak by asi tak mohli třeba dělničtí voliči ovlivnit volbu dejme tomu poslance ODS?), jednak společenská dělba práce, která jen části společnosti dává možnost získávat poznatky a informace. Politik vybavený informacemi a profesionálními návyky a dovednostmi, včetně dovednosti vystupovat v médiích, má proto obrovskou převahu nad svými voliči a může s pomocí koupených sdělovacích prostředků (nezávislá média neexistují, nejvíce závislá jsou veřejnoprávní média) zmanipulovat. Bát se musí jedině své stranické elity a byrokracie, která ho může vyobcovat, odstranit z kandidátky a zlikvidovat. A za tou jsou zase ty různé lobby apod.
Tohle v plné míře platí pro strany podporující tento systém, včetně ČSSD. Musím ale poctivě přiznat, že ani my, komunisté, si nemůžeme dělat iluze. Máme lidi, ne anděly, i naši lidé potřebují peníze a musí brát ohledy na to, aby nepřišli o zaměstnání, aby jejich rodiny nebyly vystaveny perzekuci, i pro naše zastupitele není zanedbatelná odměna (jakkoli malá plynoucí z funkce) apod. Nemůžeme žít v kapitalismu a vyhnout se jeho jedovatému ovzduší. Obranou je jen kontrolní aktivita členů, ale i to má své různé háčky. Nejlepší by bylo důsledné zavedení samosprávných principů, např. neustálé průběžné rotace lidí apod. Ale to nelze – nemůžeme od našich lidí žádat, aby se dali zvolit do funkce, přerušili si kariérový růst, upozornili na sebe jako na komunisty a nadělali si nepřátele a pak za jedno období odešli a byli třeba v 45 letech vlastně na dlažbě.
Takže to je realita proti Vašemu moralizování. (Oni totiž nejsou bezectní jen politici, na to se řada lidí vymlouvá a nad tím, že i oni  se musí přizpůsobovat, že nesmí naštvat šéfa, uhnout tu či onde atd. už zavírají oči. Celé to soustřeďování pozornosti na lumpárny politiků (které samozřejmě jsou) je vlastně jen taktika, kterou se panstvo a jeho slouhové snaží odvést pozornost lidí od podstaty kapitalismu, vlastnických poměrů, tříd, míry demokracie apod., proto naše strana se zase až tolik moc těmi otázkami korumpovatelnosti politiků nezabývá). Bezectnost politiků je zástupný problém.
 Ale přece jen podporujeme alespoň dílčí zlepšení a korekční mechanismy:
  • zabezpečení možnosti odvolat poslance, když přeběhne, nebo případně i odvolatelnost a kárný postih soudců, státních zástupců, úředníků atd.
  • postih korupce různého druhu, střetu zájmů apod.
  • uplatnění metod samosprávy a demokracie, včetně přímé  (např. referenda, přímá volba – i když to taky nic nezaručuje – lidé jsou zmanipulovaní sdělovacími prostředky, na rozdíl od hlasování v parlamentu, kde to přímo domlouvají lobbyisté domácí i zahraniční)
Dalo by se ještě propracovat zvýrazněním úlohy společenských organizací, např. odborů atd. Prostě – naším cílem je rozvoj demokracie a samosprávy, opřené i o samosprávné, zaměstnanecké vlastnictví. Tak tohle je ta širší logika Vašeho dotazu.
Budete-li mít nejasnosti, obracejte se přímo na mne. S pozdravem, PhDr. Josef Heller,CSc., Odborné zázemí ÚV KSČM
Velká strana, rozsáhlé odborné zázemí, mnoho myšlenek, individuální přístup, že? Nicméně – nic jsme nepřehlédli, vše jsme četli a ke všemu se vyjádřili.
Ale je explicitně potvrzeno, že ani Kscm.cz nenavrhuje a nenavrhne žádná opatření vedoucí k omezení bezectnosti Politika, tedy jeho hmotně- a trestně-právní odpovědnosti, změnu paušální odměny za správu společných zdrojů na odměnu spojenou s kvalitou této správy ani žádné další očekávané změny. Její nabídka obsahuje jiné podmínky, jejichž naplněním se bezectnost Politika rozplyne jak kouř nad šálkem čaje.

pátek 14. května 2010

Zeleni.cz udělali změny ve volebním programu

V březnu jsme se podívali na volební program Zeleni.cz, abychom zjistili, jaký je jejich postoj k systémové neodpovědnosti Politika při správě společných zdrojů.

V květnu jsme se jich proto dotázali: po prostudování volebního programu jsme bezradní, kde v něm nalézt explicitní vyjádření postoje vaší strany k omezení bezectnosti politika úpravou jeho nízké, spíše zcela vyloučené odpovědnosti a tím i zvýšení důvěryhodnosti jeho a současně i závazků strany, kterou reprezentuje.

Zaslaná odpověď zní: soudě dle popisu Zelených na Vašem blogu, Vás předpokládám nepřesvědčíme. Nedá mi to nicméně, abych nezareagoval na Váš komentář k programu. Je neseriozní, abyste jej komentoval, aniž byste jej četl (jinak si neumím vysvětlit, že píšete, že je "stručný"). Můžete tak učinit zde. Na okraj - jsme jedinou stranou, která se za celé čtyři roky nezamazala jediným korupčním skandálem, nikdy jsme se nepodíleli na nestoudném "porcování medvěda", naši poslanci nezneužívali náhrad, nikdy nezaměstnávali své rodinné příslušníky jako asistenty apod. Předložili jsme zákon na omezení imunity, který ostatní strany nepodpořily, nikdy jsme nehlasovali pro přílepky k zákonům atd. Prošli jsme jako jediní nezávislým testem korupce, kterou provedla MF Dnes ("milion za zákon"). Ale to vše pro Vás asi stejně nejsou argumenty, protože jsme holt "podezřelí z definice". S pozdravem, René Kubášek Tiskový mluvčí SZ

Program jsme s chutí otevřeli a ve vlastnostech zjistili, že datum jeho vytvoření je 29.3.2010. Naše posuzování programu zeleni.cz nese datum 16.3.2010, takže o třináct dní mladší program toho dne nikdo číst nemohl. Tolik k neserióznosti.

Nyní k programu, čítajícímu 80 stránek. Naše oblast zájmu je str. 55,  "Legislativní změny".

Zeleni.cz navrhují "novelizovat zákony upravující fungování státní správy, územních samospráv a související zákony tak, aby byla posílena vymahatelnost práva. Podpoříme a prosadíme tyto změny: Trestně-právní a hmotně-právní odpovědnost veřejných funkcionářů a odpovědných pracovníků veřejné správy, v rozsahu srovnatelném se statutárními orgány obchodních společnosti dle obchodního zákoníku." Rovněž další návrhy se týkají osob z veřejné správy. (Ale třeba o úpravě nemotivující paušální odměny za správu společných zdrojů se nedočteme nic.)

Osoby soukromé jsou podle zákona trestně-právně a hmotně-právně odpovědné a podle návrhu zeleni.cz budou i osoby právnické a osoby veřejné správy. Zákonodárný politik ale být nemusí. Rozum zůstává stát, proč poctiví Zeleni.cz vidí třísky v očích všech, ale trám v oku zákonodárného politika nikoli.

Tak holt i díky Zeleni.cz zůstane Politik "podezřelý z definice" i nadále.

Posted via email from nestrani

čtvrtek 13. května 2010

Má Spoz.cz novinky pro nabídku správy společných zdrojů?

V březnu jsme se podívali na volební program Spoz.cz., abychom zjistili, jaký je jejich postoj k systémové neodpovědnosti Politika při správě společných zdrojů.
V květnu jsme se jich proto dotázali: po prostudování volebního programu jsme bezradní, kde v něm nalézt explicitní vyjádření postoje vaší strany k omezení bezectnosti politika úpravou jeho nízké, spíše zcela vyloučené odpovědnosti a tím i zvýšení důvěryhodnosti jeho a současně i závazků strany, kterou reprezentuje.
Pošlete, prosím, odkaz na místo, kde jsou vaše návrhy zveřejněny, mimo míst, kde jsme hledali marně nebo s nepatrným úspěchem.
Spoz.cz odpověděla: Dobry den, v priloze naleznete sve odpovedi. Prejeme Vam krasny den, SPOZ tym.
Příloha (Bezectnost.docx - hezké, že?) obsahovala totéž, co známý program, tedy úpravu volebního zákona. Rekapitulujme, že podstatou návrhu je jen jiná variantá vybírání Politika. Ne změna jeho kompetencí, ne změna jeho neodpovědnosti a beztrestnosti, ne odklon od paušální odměny za správu společných zdrojů. Součástí zaslaného návrhu a tedy i potvrzení platnosti programu je také blíže neurčený zákon o obecném referendu. Ale ze zkušenosti víme, že na něj - zvlášť když není jakkoli specifikován - nelze spoléhat.
Takže můžeme vybrat jiného Politika co do velikosti, dresu a jména, přesto stejného co do kvality a ceny.
To jsou ale práva občanů, že?

středa 12. května 2010

Upravil někdo nabídky politického *.cz světa?

V březnu jsme se podívali na volební programy Veciverejne.cz, Svobodni.cz a Suverenita.cz, abychom zjistili, jaký je jejich postoj k systémové neodpovědnosti Politika při správě společných zdrojů. Chtějí očividnou nedůvěryhodnost Politika výměnit za jeho dobrovolné omezení při nakládání se společnými zdroji?
Bídné výsledky známe.
V květnu jsme se jich proto dotázali: po prostudování volebního programu jsme bezradní, kde v něm nalézt explicitní vyjádření postoje vaší strany k omezení bezectnosti politika úpravou jeho nízké, spíše zcela vyloučené odpovědnosti a tím i zvýšení důvěryhodnosti jeho a současně i závazků strany, kterou reprezentuje.
Pošlete, prosím, odkaz na místo, kde jsou vaše návrhy zveřejněny, mimo míst, kde jsme hledali marně nebo s nepatrným úspěchem.
Veciverejne.cz odpověděly: děkujeme za Váš zájem o Věci veřejné. Tématem odpovědnosti politiků se zabýváme ve svém programu v kapitole VYŠŠÍ ODPOVĚDNOST VE VEŘEJNÉ SPRÁVĚ. Program naleznete zde. Přeji hezký den Bc., Bc. Jan Zápotocký, programové oddělení VV
Stáhli jsme tedy doporučený fungl nový program v .pdf a našli oproti březnu novinky:
  • vymahatelný etický kodex Politika
  • omezení imunity Politika
  • odvolatelnost Politika
Je to lepší, než nic, ale ne pro nás. Explicitní vyjádření odpovědnosti Politika včetně možnosti uplatnit náhradu za jím způsobené škody při správě společných zdrojů nikde. Zrušení nemotivační paušální odměny za správu společných zdrojů nikde. A odstranění konfliktu zájmů voličů, kteří ze společných zdrojů inkasují příjmy také nikde. A tak dále.
Svobodni.cz odpověděli: klíčovým prvkem v programu Svobodných je kromě možnosti referendem zvrátit rozhodnutí politiků i záměr zabudování ústavního omezení proti zadlužování a zvyšování daní. petr mach
Nic nového, k tomu jsme se už jasně vyjádřili.
Suverenita.cz odpověděla: posílám Vám link na náš návrh Ústavy ČR, který obsahuje odvolatelnost politiků. S pozdravem, Jana Bobošíková
Také nic nového, k tomu jsme se už vyjádřili zrovna tak.
Takže dvě posledně uvedené strany zůstaly beze změny na svém a první stihnula nalakovat program na růžovo. Bezva.