úterý 1. června 2010

Nestrané výsledky voleb kontrafaktuálně

Předpokládáme, že podle dobrých rad Nestraných byl dostatečně včas před volbami schválen balík navržených úprav zákonů i ústavy, takže právě skončené volby uzavřely volební zisky jednotlivých uchazečů o správu společných zdrojů takto:
22,08 %
20,22 %
16,70 %
11,27 %
10,88 %
4,39 %
4,33 %
3,67 %
Protože minimální zisk obdržených hlasů pro uchazeče o správu společných zdrojů byl ponechán na úrovni 5 % z odevzdaných, tři posledně uvedení uchazeči o správu společných zdrojů neuspěli.
S výjimkou cssd.cz jako uchazeče s nejvyšším počtem získaných hlasů se ostatní mohou rozhodnout, zda se v následujícím období budou aktivně podílet na správě společných zdrojů, nebo přejdou do senátu. V povinné lhůtě 48 hodin po skončení voleb proto v zalepených obálkách předávají své veřejnosti ani ostatním správcům zatím neznámé rozhodnutí, i když je pravděpodobné, že mezi správci na toto téma probíhaly intenzivní rozhovory, ale stejně tak je jisté, že konečné rozhodnutí učiní každý ze správců samostatně. Víme jen, že pokud by se žádný z vybraných správců do senátu dobrovolně nepřihlásil, musely by se do něj povinně přesunout veciverejne.cz. Trochu poker, že?
Ve dvě hodiny odpoledne dva dny po volbách jsou rozlepeny čtyři obálky a je oznámeno, že revizní roli senátu bude vykonávat jen a pouze kscm.cz. Je viditelné, jak si veciverejne.cz oddechly a poznáváme z toho, že jejich odhodlání prosazovat své návrhy na správu společných zdrojů učinily se vší vážností, neboť jsou a budou, tak jako ostatní správci, hmotně-právně a trestně-právně odpovědní.
Své návrhy proto budou správci společných zdrojů prosazovat ve sněmovně s touto vahou hlasů:
32 %
29 %
24 %
16 %
Po splnění procedurálních povinností mohou zvolení správci společných zdrojů hlasovat již od této chvíle a zdržení se hlasování nebo neúčast na hlasování je zodpovědnosti nezbavují.
Vláda pokračuje ve své práci a pouze její předseda si v tuto chvíli není jistý svým dalším působením, byť lhůty k jeho případné výměně nejsou stanoveny jako šibeniční. Protože ale má připraveno mnoho návrhů pro lepší a hospodárnější správu společných zdrojů, věří, že zvolené správce společných zdrojů přesvědčí o tom, že je pravou osobou na svém místě, která jim umožní dosáhnout vysoké efektivity správy společných zdrojů.
Protože žádný ze zvolených uchazečů o správu společných zdrojů nepředložil ve volebním programu své návrhy dostatečně určitě, jsou všichni správci a jejich statutární orgány hmotně-právně a trestně-právně odpovědní za jejich uplatňování v praxi. Právě dnes to začínají shledávat jako chybu a uvědomují si, v kterých návrzích měli být zcela konkrétní, aby svou odpovědnost za předložené a následně schválené návrhy vyloučili.
Všichni, kdož se voleb platným hlasem zúčastnili, si nemohou být jisti pracovitostí, poctivostí ani kvalitou správců společných zdrojů. Vědí však, že odměna, kterou správci za svou práci dostanou, je stanovena úměrně kvalitě správy společných zdrojů a jejich výkonnosti. A vědí, že kdokoli prosadí návrh, který způsobí komukoli z voličů a jejich dětí škodu, domůžou se její náhrady. Rovněž je známé, že pokud při správě společných zdrojů poruší správci zákonem daná pravidla, může být kdokoli z odpovědných osob pohnán k trestní odpovědnosti.
Protože s pouhým zvolením správců společných zdrojů není spojena jakákoli paušální odměna, není republika polepena plakáty, neboť takovou masivní investici nikdo z uchazečů nemohl rozumně udělat. Cizinec, který právě přijel na návštěvu, ani nepozná, že právě skončily volby.
Komentátoři nemají příliš témat pro své sloupky a média poněkud zejí prázdnotou, protože vláda pokračuje, parlament není zaplněn osobami, o kterých by se dalo hlasovat jak jsou krásné, ani nelze spekulovat co s těmi, kteří v něm nejsou, proto je jedním z kontrafaktuálních témat předpoklad, že již letos byla hranice pro zvolení správcem společných zdrojů snížena na diskutovanou úroveň 3 % a následně by do senátu přešla znovu pouze kscm.cz. Hlasování ve sněmovně by pak po celé volební období vypadalo takto:
27 %
25 %
20 %
13 %
5 %
5 %
4 %

Protože v těchto poměrech by byla rozdělována mezi správce společných zdrojů odměna za jejich správu, tušíme, že diskuse o snížení hranice zvolení bude i nadále pokračovat, a víme, kdo ji bude nejvíce živit.

Žádné komentáře:

Okomentovat