čtvrtek 27. května 2010

Volby skončily, správa společných zdrojů má zcela nová pravidla

Opravdu? Den před volbami volby skončily a správa společných zdrojů má zcela nová pravidla?

Ano, volby skončily i když volební lístky ani neopustily modré obálky a volební místnosti jsou ještě plné žáků a žaček.

Ne, správa společných zdrojů nemá zcela nová pravidla a ani je mít nemůže. Protože volby skončily, i když volební lístky neopustily modré obálky a volební místnosti nejsou volebními místnostmi.

Ještě před otevřením volebních místnosti, ještě před spuštěním vysílání volebních studií a oznamování odhadů průběžných volebních výsledků dokážeme do posledního místa určit složení poslanecké sněmovny, zastoupení v klubech a  výborech, i poměr hlasů sestavených koalic.

Správa společných zdrojů – a volbami udělujeme Politikům ke společným zdrojům veškerá podpisová práva - se může stát ctnostnou pouze tehdy, pokud Politici
  • budou trestně-právně i hmotně-právně zodpovědní za kvalitu jejich správy,
  • nebudou placeni paušálně bez ohledu na kvalitu hospodaření s nimi, a
  • mimo motivační odměnu za správu společných zdrojů nebudou moci společné zdroje používat ani ve svůj prospěch, ani ve prospěch svého příslušenství.
Protože známe volební programy Politiků ucházejících se s relevantní nadějí o správu společných zdrojů a protože jsme se ještě dotazem ujistili o jejich obsahu z výše uvedeného úhlu pohledu a tohoto ujištění se nám odpovědí nebo mlčením dostalo, víme o složení poslanecké sněmovny vše.

Poslanecká sněmovna bude zaplněna dvěma sty mužů a žen, kteří po celou dobu funkčního období nenavrhnou, nebo na oko navrhnou, ale neschválí ani svou trestně-právní i hmotně-právní odpovědnost za kvalitu správy společných zdrojů, ani změnu paušální odměny za správu společných zdrojů na odměnu prémiovou, a rovněž ani zrušení možnosti používat společné zdroje v prospěch svůj nebo svého příslušenství. Rovněž tak nepřipustí žádnou legální možnost, jak by se toho mohl pokoušet domoci kdokoli jiný.

Do voleb utratí Politici více než 0,5 mld. Kč za reklamní kampaň, z podstatné část financovanou úvěry. Vedle nákladů na provoz poslanecké sněmovny včetně dvou set vybraných mužů a žen získají Politici za jeden rok státní příspěvek ze společných zdrojů více než 1 mld. Kč a náklady na reklamní kampaň jim proto společné zdroje splatí za pouhého půl roku. Trochu okrajové, přesto neodbytné je konstatování: pokud je tak snadné kampaň splatit, musí být stejně tak snadné na ni ušetřit. Přesto se to nepodařilo. Jiné výdaje měly očividně přednost, když společné zdroje jsou k bezectné dispozici.

Narýsované koalice mají již dávno naprosto zřetelné kontury.

Nestraní za ctnostnou správu společných zdrojů vs. Politici za bezectnost správy společných zdrojů a za paušální odměnu - 0 : 100.
 

Žádné komentáře:

Okomentovat