úterý 23. února 2010

Jak se stát Politikem

Lehce. Šablon není sice tolik, kolik k přízemnějším účelům nabízejí google či yahoo, za to jsou za celá ta tisíciletí mnohem lépe propracované, vyzkoušené a zpětnou vazbou prověřené.

Nejprve si ovšem musíš přiznat, proč to uděláš a smířit se dopředu se vším, co tě cestou potká a jaké příslušenství nabalíš. To je ale chvilka.

Pak si vybereš pár položek ze seznamu konfliktů a politických stran a hnutí, ke kterým v tu chvíli patří. Namátkou Chudí/Bohatí, Zdraví/Nemocní, Sytí/Hladoví, Úspěšní/Neúspěšní, Věřící/Nevěřící, Škůdci/Ochránci, Dělníci/Vlastníci, Skeptici/Optici. A tak dále. Tahle volba ovšem není navždy, takže to neber nijak osudově. Jeden konflikt pro začátek stačí, ale musíš jich obsáhnout tím více, čím ambicióznější máš plány s veřejnými zdroji. Originální být nemusíš a ani pravdivý ne, rozhodně však musíš být vidět a slyšet. Nejsi jediný Politik.

Budeš-li dobrý, staří mazáci a příslušenství ti ukáží, jak dál. Není to o nic složitější, než v jiné práci. Devótnost, práce přes čas, společné víkendy se šéfem a dárky jeho rodině k vánocům a narozeninám. Nešetři, vše se velmi rychle vrátí. A na své nebuď hubatý. To si šetři pro druhou stranu konfliktu.

Pak to jde ráz na ráz, pomůžeš s volbami, pomůžeš starším kandidátům a pomůžeš s kancelářskou prací a chlebíčky. Místo na kandidátce by mělo být jisté. Tedy volitelné místo; dej pozor, ať tě neopijí rohlíkem a neodsunou mezi nezvolitelnou skrumáž lokálních jmen, chceš být přeci Politikem a ne příslušenstvím. Tohle je vstupenka, tak nebuď ledabylý. Pak znovu spustíš nacvičenou bandurskou o zvolených konfliktech, tentokrát však detailně konzultovanou s příslušenstvím, a meleš a meleš, pořád dokola, ověšen nafukovacími balónky, obklopen umělci a sportovci a bedlivě pozorován příslušenstvím.

Pokud děláš všechno poctivě a nejsi od přírody lenoch, pokud máš podporu svých blízkých, pokud nasloucháš svým rádcům a přátelským agenturám nebo pokud nejsi idiot a nešlápneš do h**na, zkrátka pokud si někdo neumane tě ve volbách kroužkováním jiných nezbedníků odsunout na nevolitelné místo, musíš po čase být tam, kde jsi chtěl. Jsi Politikem. Nejsi Nestraným.

Příště: Jak zůstat Politikem na věky.

Žádné komentáře:

Okomentovat