středa 24. února 2010

Politikem na věky

Jak mi říkal chlápek v servisu jednoho umělohmotného verku, ve kterém se nic nehýbalo, nic se o nic netřelo, nic na nic nenaráželo ani se neotevíralo, nezavíralo ani neotáčelo nebo neposunovalo, a já se divil, proč se to tedy rozbilo. „Já myslel, že je to na věky,“ poznamenal jsem. Na oplátku mi položil zkušenou řečnickou otázku, „a už jste někdy viděl něco, co je na věky?“

Tehdy jsem to nevěděl. Teď už ano. Český volební zákon z pětadevadesátého sestavil nádherné perpetum mobile, Politiky se stranami a hnutími navěky. Bez Nestraných.

Mohou se Nestraní voliči zbavit Politiků s příslušenstvím a jejich stran nebo hnutí tím starým umělohmotným werkem, zvaným volby? Nemohou. Mohou se uvolit k smrti nebo naopak mohou být od volebního pátku do volební soboty i nevolební neděle na toulkách přírodou a o volební místnost nezavadit. Mohou se nechat přesvědčovat řešením konfliktů nebo je nemusí nikomu věřit. Mohou hltat předvolební průzkumy nebo je mohou ignorovat. Mohou mít své oblíbené Politiky nebo je mohou šmahem všechny nesnášet. Je to jedno. 
Prostě jsi-li Politikem a nejsi trdlo, zůstaneš Politikem tak dlouho, jak budeš chtít. Jak to budeš umět. A jak to budeš snášet. Ale rozhodně k tomu nepotřebuješ Nestrané. Potřebuješ voliče, to je pravda a proto je vžitý starodávný název volby stále na místě. Voličem jsi ovšem ty, tvá rodina, tvé současné i budoucí příslušenství a ostatní Politici. Nestraní u voleb potřeba nejsou.

Volební zákon totiž neurčuje žádnou minimální účast ve volbách. Stačí jeden jediný člověk u volební urny a volby jsou dokončené. Jeden jediný! A parlament je v tu chvíli dvousetčlenný. On ale nikdy nepřijde jen jeden. Pro svůj vlastní zájem určitě přijdou všichni Politici i s příslušenstvím. Svůj hlas sobě odevzdat mohou a také to udělají. Proto jsou volby tajné. Voliči mohou být Politiky a Politici jsou svými voliči. Nestraní jsou mimo. Maximálně absolutně přidají na volební účasti. Ale relativní výsledky to příliš neovlivní, protože volí podle ustálených volebních preferencí a volebních průzkumů. Tak jako tak bude mít parlament dvě stě duší z Politiků na kandidátních listinách víceméně podle pořadí. Stačí být Politikem na kandidátce správné strany podle preferencí a průzkumů. Tak to má být a tak to také zůstane.

Příště: Jakou moc mají Nestraní.

Žádné komentáře:

Okomentovat