čtvrtek 25. února 2010

Jakou moc mají Nestraní

Nestraní nemají nad Politiky a jejich příslušenstvím žádnou moc. Pokud jsi Nestraný, jsi bezmocný. Jistěže se můžeš zapojovat do demokratické diskuse, jistěže si můžeš vybrat a stranit starým nebo novým Politikům, můžeš být investigativec a poukazovat na nepravosti, můžeš navrhovat zlepšení státního rozpočtu, obranné síly, sociální soudržnosti nebo individuální píle. Můžeš se vymezit vůči jakémukoli konfliktu, který si jakýkoli Politik vybral jako své jakékoli krédo. A vymezíš se i ve volbách, jak jsi k tomu ostatně vyzýván.

Protože většina Politiků obsadila většinu konfliktů s většinou řešení, dostane tato většina většinu hlasů. Ať už pouze svých vlastních, když odradí Nestrané, nebo i jejich, když tito jinde odlišná řešení nenajdou. Samozřejmě budou i butikoví Politici s elitními výběrovými konflikty nebo minoritními řešeními, které budou zajímat menšinu. Dokonce i tato menšina může takové butikové Politiky převést přes volitelnou hranici a dostane je do parlamentu. Menšina ovšem menšinová řešení nikdy neprosadí jinak, než vydíráním. Tedy obchodem. Pak jsou na jedné lodi.

Ať už s hlasy Nestraných nebo bez nich, po volbách je parlament plný Politiků, kteří nabídli i vzájemně se vylučující řešení většiny konfliktů včetně butikových Politiků, kteří nabídli řešení elitního konfliktu. V ten okamžik je parlament plný mužů a žen, kteří:
  • mají podpisová práva ke společným zdrojům
  • mají argumenty pro jakýkoli výdaj ze společného zdroje, který jakkoli řeší jakýkoli konflikt
  • jsou beztrestní
To není nesourodá skupina. To je skupina spojená nejprekérnějším představitelným způsobem. Dal by kdokoli někomu takovému podpisové právo ke svému vlastnímu účtu?

I kdyby v parlamentu v tu chvíli zasedlo dvě stě ctnostných mužů a žen, dvě stě neúplatných a důvěryhodných, a to silně nadsazujeme, najde se nikoli tak vytříbené příslušenství, které jim přímočaře vysvětlí, jaký nástroj mají ve svých rukách, jak se takový nástroj používá, čí zásluhou jej získali a co z toho mohou všichni mít.


Příště: Co řekneme Nestraným.

Žádné komentáře:

Okomentovat