pondělí 1. března 2010

Co řekneme Nestraným

"Jsme v parlamentu, s Nestranými nebo bez, teď se musíme věnovat obělávání společných zdrojů. Pár nápadů máme, ale je třeba přicházet stále s něčím novým. Veřejné zakázky jsou skvělé, ale je to to jediné? Bez inovací se svět zastaví, takže každý nápad je třeba prověřit a testovat. Máme hodně práce. Opravdu hodně."

Politik není idiot. Ví, že mu strana poskytuje potřebného společného jmenovatele, zástěrku, štít, zázemí, základní tábor. Nemůže ale myslet pouze na své aktuální poslání obdělávání společných zdrojů. Přestože je nijak zvlášť nepotřebuje, nemůže Nestrané ignorovat. Nestraní nejsou idioti.

Mnoho Nestraných má vysoké vzdělání, ještě více jich má zdravý selský rozum. Hodně Nestraných má vysokou sociální inteligenci, empatii a srovnání. Všichni mají nemalé životní zkušenosti a potkali všelijaké chytráky a šíbry. Umějí se tvářit hloupě a nechápavě, ale pozorují, kombinují a hledají výhodná řešení. Mají rádi své peníze a svou rodinu. To Politici vědí a vidí, že Nestraným z oka vypadli. Ale mají jiné role. Tak pozor, nezaměňovat a být opatrný.

Nestraným musíme podkuřovat. Musíme je zatahovat do hry, nechat je přemýšlet, kombinovat, hledat řešení, rozporovat je. Musíme je nechat se rozhořčit, závidět nám a ohrnout nad námi nos. Mohou nás vidět i z lidské stránky, svadby, narození dětí, rozvody. Mohou vědět, jak naše děti studují. Ale hlavně máme konflikty. Pro některé Nestrané je obživou zaznamenávání a komentování  diskusí okolo řešení konfliktů a pro spoustu Nestraných je koníčkem sledování těchto záznamů a komentářů. Konflikty se jich týkají, tak jim vnucujme naše úhly pohledu, se zápalem je obhajujme a nezakrývejme, jaké obtíže máme s jejich prosazováním. Jiní Politici prosazují odlišné názory, sice zřetelně špatné, ale přísahají, že také mají mandát k jejich obhajobě a proto není divu, že tolik naší energie se rozplyne bez valného užitku. Ukážme Nestraným, proč.

Jeví se to jako utkání v koletivním sportu. Na hřišti se pohybují hráči soupeřicích mužstev a snaží se získat převahu. Vynaložená a zjevená energie je obrovská a lze obdivovat individuální výkony a domýšlet intenzitu přípravy. Jsi-li objektivní a nezaslepený, musíš občas pochválit i výkony soupeře. Dohraným utkáním ale nic nekončí, je to další bod do dlouhodobé statistiky a z minulých výkonů komentátoři usuzují na výkony budoucí.

Má se to tak jevit. Ale není to stejné. Politiky na hřišti vidíš. Ale jakmile z něj vystřídáni odejdou, nevydíš je odpočívat a sbírat energii na střídačce, ztratí se ti z očí. Komentátorům ukázali svůj sólový výstup ve prospěch kolektivu, nechali ho zaznamenat a zhodnotit, a ztratí se jak kouzlem. Vypaří se. Jsou neviditelní. Nikdo je nehledá a nikomu neschází.

Víme, kde jsou. Skryti světlu a záznamům hrají Politici svůj skutečný zápas, obdělávají společné zdroje. Inovují, vymýšlí, testují. Je to kolektivní hra a kolektivní rozum, mohou se opřít o druhé Politiky, jejich znalosti a zkušenosti. Mohou využít informační nerovnováhy a zejména pravidel, která je jednostranně zvýhodňují. Pokud jim nějaké pravidlo překáží, změní je.

Není to hra o řešení konfliktů prostřednictvím konfliktu Politiků. Je to zápas o společné zdroje mezi Nestranými a Politiky. Zápas o společné zdroje mezi amatérským družstvem a profesionálním týmem. Zápas omezených proti neomezeným. Zápas s jednostrannými pravidly.

Sleduj Politiky při jejich haštěření. Všimni si jejich utkání. Znamená to, že právě nyní v ústraní hrají tu opravdovou hru. Hru, kterou pečlivě skrývají. Obdělávají společné zdroje. Obdělávají je jako své vlastní. To přeci Nestraným nikdy neřeknou.


Příště: Co vytvářejí Politici

Žádné komentáře:

Okomentovat