pondělí 17. května 2010

Doplnění programu Kscm.cz z Ústředního výboru

V březnu jsme se podívali na volební program Kscm.cz, abychom zjistili, jaký je jejich postoj k systémové neodpovědnosti Politika při správě společných zdrojů.
V květnu jsme se jich proto dotázali: po prostudování volebního programu jsme bezradní, kde v něm nalézt explicitní vyjádření postoje vaší strany k omezení bezectnosti politika úpravou jeho nízké, spíše zcela vyloučené odpovědnosti a tím i zvýšení důvěryhodnosti jeho a současně i závazků strany, kterou reprezentuje.
Zaslaná odpověď zní:
Asi jste si náš program neprostudoval moc důkladně – naleznete ho na ww.kscm.cz a dále. A teď k hlubšímu objasnění – protože žádná strana nemůže uvést do programu všechno, nikdo by to nečetl: V čem spočívá základ toho, jak píšete, bezectného jednání politiků? V daném společenském systému, který je založen na možnosti zhodnocovat peníze vykořisťováním lidí (třeba přes finanční operace) pochopitelně žádné peníze nesmrdí. Politika je pod tlakem vlivných kapitálových lobby, které si v té či oné formě kupují politiky pro své potřeby (nebo je případně zastrašují). Ale motivace přijít k penězům nebo k funkcím, z nichž peníze plynou, je silná. Žádný zákon, žádné formální opatření nemůže tuto tendenci k bezectnosti překonat, může ji nanejvýše trochu zeslabit. Samozřejmě, nejlepším lékem proti ní by byla průběžná kontrola voličů, členů stran apod. Tomu však brání jednak odlišné třídní začlenění lidí (jak by asi tak mohli třeba dělničtí voliči ovlivnit volbu dejme tomu poslance ODS?), jednak společenská dělba práce, která jen části společnosti dává možnost získávat poznatky a informace. Politik vybavený informacemi a profesionálními návyky a dovednostmi, včetně dovednosti vystupovat v médiích, má proto obrovskou převahu nad svými voliči a může s pomocí koupených sdělovacích prostředků (nezávislá média neexistují, nejvíce závislá jsou veřejnoprávní média) zmanipulovat. Bát se musí jedině své stranické elity a byrokracie, která ho může vyobcovat, odstranit z kandidátky a zlikvidovat. A za tou jsou zase ty různé lobby apod.
Tohle v plné míře platí pro strany podporující tento systém, včetně ČSSD. Musím ale poctivě přiznat, že ani my, komunisté, si nemůžeme dělat iluze. Máme lidi, ne anděly, i naši lidé potřebují peníze a musí brát ohledy na to, aby nepřišli o zaměstnání, aby jejich rodiny nebyly vystaveny perzekuci, i pro naše zastupitele není zanedbatelná odměna (jakkoli malá plynoucí z funkce) apod. Nemůžeme žít v kapitalismu a vyhnout se jeho jedovatému ovzduší. Obranou je jen kontrolní aktivita členů, ale i to má své různé háčky. Nejlepší by bylo důsledné zavedení samosprávných principů, např. neustálé průběžné rotace lidí apod. Ale to nelze – nemůžeme od našich lidí žádat, aby se dali zvolit do funkce, přerušili si kariérový růst, upozornili na sebe jako na komunisty a nadělali si nepřátele a pak za jedno období odešli a byli třeba v 45 letech vlastně na dlažbě.
Takže to je realita proti Vašemu moralizování. (Oni totiž nejsou bezectní jen politici, na to se řada lidí vymlouvá a nad tím, že i oni  se musí přizpůsobovat, že nesmí naštvat šéfa, uhnout tu či onde atd. už zavírají oči. Celé to soustřeďování pozornosti na lumpárny politiků (které samozřejmě jsou) je vlastně jen taktika, kterou se panstvo a jeho slouhové snaží odvést pozornost lidí od podstaty kapitalismu, vlastnických poměrů, tříd, míry demokracie apod., proto naše strana se zase až tolik moc těmi otázkami korumpovatelnosti politiků nezabývá). Bezectnost politiků je zástupný problém.
 Ale přece jen podporujeme alespoň dílčí zlepšení a korekční mechanismy:
  • zabezpečení možnosti odvolat poslance, když přeběhne, nebo případně i odvolatelnost a kárný postih soudců, státních zástupců, úředníků atd.
  • postih korupce různého druhu, střetu zájmů apod.
  • uplatnění metod samosprávy a demokracie, včetně přímé  (např. referenda, přímá volba – i když to taky nic nezaručuje – lidé jsou zmanipulovaní sdělovacími prostředky, na rozdíl od hlasování v parlamentu, kde to přímo domlouvají lobbyisté domácí i zahraniční)
Dalo by se ještě propracovat zvýrazněním úlohy společenských organizací, např. odborů atd. Prostě – naším cílem je rozvoj demokracie a samosprávy, opřené i o samosprávné, zaměstnanecké vlastnictví. Tak tohle je ta širší logika Vašeho dotazu.
Budete-li mít nejasnosti, obracejte se přímo na mne. S pozdravem, PhDr. Josef Heller,CSc., Odborné zázemí ÚV KSČM
Velká strana, rozsáhlé odborné zázemí, mnoho myšlenek, individuální přístup, že? Nicméně – nic jsme nepřehlédli, vše jsme četli a ke všemu se vyjádřili.
Ale je explicitně potvrzeno, že ani Kscm.cz nenavrhuje a nenavrhne žádná opatření vedoucí k omezení bezectnosti Politika, tedy jeho hmotně- a trestně-právní odpovědnosti, změnu paušální odměny za správu společných zdrojů na odměnu spojenou s kvalitou této správy ani žádné další očekávané změny. Její nabídka obsahuje jiné podmínky, jejichž naplněním se bezectnost Politika rozplyne jak kouř nad šálkem čaje.

Žádné komentáře:

Okomentovat