pátek 14. května 2010

Zeleni.cz udělali změny ve volebním programu

V březnu jsme se podívali na volební program Zeleni.cz, abychom zjistili, jaký je jejich postoj k systémové neodpovědnosti Politika při správě společných zdrojů.

V květnu jsme se jich proto dotázali: po prostudování volebního programu jsme bezradní, kde v něm nalézt explicitní vyjádření postoje vaší strany k omezení bezectnosti politika úpravou jeho nízké, spíše zcela vyloučené odpovědnosti a tím i zvýšení důvěryhodnosti jeho a současně i závazků strany, kterou reprezentuje.

Zaslaná odpověď zní: soudě dle popisu Zelených na Vašem blogu, Vás předpokládám nepřesvědčíme. Nedá mi to nicméně, abych nezareagoval na Váš komentář k programu. Je neseriozní, abyste jej komentoval, aniž byste jej četl (jinak si neumím vysvětlit, že píšete, že je "stručný"). Můžete tak učinit zde. Na okraj - jsme jedinou stranou, která se za celé čtyři roky nezamazala jediným korupčním skandálem, nikdy jsme se nepodíleli na nestoudném "porcování medvěda", naši poslanci nezneužívali náhrad, nikdy nezaměstnávali své rodinné příslušníky jako asistenty apod. Předložili jsme zákon na omezení imunity, který ostatní strany nepodpořily, nikdy jsme nehlasovali pro přílepky k zákonům atd. Prošli jsme jako jediní nezávislým testem korupce, kterou provedla MF Dnes ("milion za zákon"). Ale to vše pro Vás asi stejně nejsou argumenty, protože jsme holt "podezřelí z definice". S pozdravem, René Kubášek Tiskový mluvčí SZ

Program jsme s chutí otevřeli a ve vlastnostech zjistili, že datum jeho vytvoření je 29.3.2010. Naše posuzování programu zeleni.cz nese datum 16.3.2010, takže o třináct dní mladší program toho dne nikdo číst nemohl. Tolik k neserióznosti.

Nyní k programu, čítajícímu 80 stránek. Naše oblast zájmu je str. 55,  "Legislativní změny".

Zeleni.cz navrhují "novelizovat zákony upravující fungování státní správy, územních samospráv a související zákony tak, aby byla posílena vymahatelnost práva. Podpoříme a prosadíme tyto změny: Trestně-právní a hmotně-právní odpovědnost veřejných funkcionářů a odpovědných pracovníků veřejné správy, v rozsahu srovnatelném se statutárními orgány obchodních společnosti dle obchodního zákoníku." Rovněž další návrhy se týkají osob z veřejné správy. (Ale třeba o úpravě nemotivující paušální odměny za správu společných zdrojů se nedočteme nic.)

Osoby soukromé jsou podle zákona trestně-právně a hmotně-právně odpovědné a podle návrhu zeleni.cz budou i osoby právnické a osoby veřejné správy. Zákonodárný politik ale být nemusí. Rozum zůstává stát, proč poctiví Zeleni.cz vidí třísky v očích všech, ale trám v oku zákonodárného politika nikoli.

Tak holt i díky Zeleni.cz zůstane Politik "podezřelý z definice" i nadále.

Posted via email from nestrani

Žádné komentáře:

Okomentovat