pondělí 15. března 2010

Kscm.cz s nápadem

Kscm.cz má ráda společné zdroje. Má za své hlavní poslání je naplňovat, zvětšovat a spravovat. Tím více nás zajímá, jak se staví k systémové neodpovědnosti Politika při správě společných zdrojů a zda chce jeho očividnou nedůvěryhodnost výměnit za Politikovo dobrovolné omezení při nakládání se společnými zdroji.

Její volební program je lehce dostupný a přehledně napsaný. Proto v oddílu Demokracie a lidská práva nemůžeme přehlédnout cíle "Důsledně uplatňovat politickou i právní odpovědnost veřejně činných osob, rozšířit okruh vzájemně neslučitelných funkcí ve státní správě a samosprávě; veřejné funkce vnímat především jako službu veřejnosti. Navrhnout možnost nezávislého soudního rozhodnutí o ztrátě mandátu poslance, pokud se v průběhu svého mandátu podstatně odchýlí od volebního programu politického subjektu, za který byl zvolen". To zní zajímavě.

Jak si představuje "důsledné uplatňování politické a právní odpovědnosti veřejně činných osob", ale nepíše. Proto můžeme vycházet jen ze znalosti uplatňování této zásady, kterou aplikovala v druhé polovině  nedávno skončeného století. Tehdy trvala na důsledné právní a politické odpověnosti veřejně činných osob, kdy však mezi takové nezařazovala osoby spravující společné zdroje, ale osoby ostatní, Nestrané. To není nijak lákavé.

"Ztráta mandátu poslance" pro odchylku od volebního programu je zajímavý nápad. Pro kontrolu a omezení benevolencí při správě společných zdrojů však nemá žádný význam. Je zřejmé, že poslanec zbavený mandátu bude nahrazen Politikem téže strany se stejně benevolentními pravidly. Je to tedy pohrůžka Politika Politikovi, nikoli nabídka Nestraným, jak zlepšit péči o společné zdroje.

Z toho vyplývající osvěžující myšlenkou je zrušit mandát bez náhrady, tedy průběžně snižovat počet členů sněmovny o soudem vyloučené ze hry. Přesilovky, oslabení, taktizování a vše ostatní, co známe z hřiště. Veřejné předvádění by získalo nový rozměr, ale skrytý boj mimo hřiště by se ani tak nezměnil.

Ani otloukánek politické scény nepřihlásil do soutěže konfliktů cokoli, co by jeho vlastní i konkurenční Politiky omezilo při správě společných zdrojů.



Příště: Zeleni.cz mění klimatizaci