pondělí 19. dubna 2010

Inventura

Dohoda zní: spravuj naše společné zdroje a za to ti budeme průběžně platit 0,28 % z jejich ročního obratu. Budeš-li chtít vyšší sazbu, změň si ji. Budeš-li chtít zvětšit roční obrat společných zdrojů, zvětši si jej. Uděláš-li při správě společných zdrojů neúmyslnou i úmyslnou, jakkoli velkou chybu, promineme ti ji. Věnuješ-li část společných zdrojů svému příslušenství, promineme ti to. Porušíš-li sliby, co se společnými zdroji uděláš, promineme ti to.
Špatná dohoda.
Proto jsme navrhli rozšíření konkurence, aby se soutěže o správu společných zdrojů zúčastnila širší plejáda subjektů. Proto jsme navrhli, že za realizaci nepřesných nebo nedefinovaných volebních slibů budou správci společných zdrojů odpovědní, ale za své přesně definované a uskutečněné volební sliby odpovědni nebudou. Proto jsme zamítli princip definice odměny za správu na paušálním bezzásluhovém principu a navrhujeme stanovovat odměnu podle výkonu a efektivity správy společných zdrojů. Zbavili jsme se konfliktu zájmů, protože se nedokážeme smířit s tím, aby o správci společných zdrojů a všech výše uvedených principech rozhodovali ti, kteří od správce společných zdrojů dostávají peníze, které jsme mu svěřili, nebo ti, kteří jej podporují. Zjednodušili jsme těžkopádné a drahé struktury správce společných zdrojů a navrhli jsme běžné poměrné zastoupení s vahou hlasů odpovídající výsledku voleb. A zjednodušili a zlevnili jsme samotné volby.
Ale přitom víme, že žádný správce společných zdrojů tyto sebeomezující změny neprovede. Stačí prolistovat volební programy. My bychom je provést mohli závazným, zatím neexistujícím referendem, ale současně víme, že připravované referendum přesně tato témata striktně vylučuje. A nikdo jiný nástroje provést legálně navrhované změny v ruce nemá.
Buď budeme ve stávajícím nezměnitelném systému správy společných zdrojů nadále žít, ale pak opravdu nemá smysl pozastavovat se nad jeho logickými mizernými a směšnými důsledky, nebo uděláme hodně proto, abychom jej změnili v systém odpovědný.

Žádné komentáře:

Okomentovat