pátek 2. dubna 2010

Svět podle typického voliče

Soutěž o faktické vlastnictví společných zdrojů je soutěží konfliktů a nabídek řešení. O samotné konflikty ani řešení nejde a soutěžící si jsou toho vědomi. Voliči zatím ne. Komentátoři asi také ne a rádi se popisu a analýze předestřených konfliktů a předstíraných řešení podrobně věnují a skáčou tak soutěžícím pěkně na špek.

To vede mnohé komentátory k bizarní úloze popsat skupiny, která preferuje tu jednoho, tu druhého soutěžícího. Hledat, co mají společného a co je odlišuje. Popis typického voliče jedné z politických stran najdeš třeba tady a za přečtení určitě stojí komentáře. Je vcelku nabíledni, že dělení sympatizantů do skupin vyvolává vyhraněnou polaritu názorů.

Smutné je, že hledání rozdílů a spojnic a z toho vyplývajících třenic zastírá podstatné. Že voliči tu hrají roli jazýčku na vahách, kdo v pochybné polosoutěži o faktické ovládnutí společných zdrojů bude mít váhu větší, kdo menší a kdo žádnou. Politici v roli voličů o tom dokážou rozhodovat snadno sami, ale výpomoc dalších voličů jistě není proti mysli, neboť totéž dělá soutěžící konkurence. Proto do arény vhazují konflikty.

Voliči se nedívají mimo hřiště a nehledají, co Politiky spojuje. Nechají se komentátory, které jejich komentování živí, a Politiky, které ovládnutí společných zdrojů také živí, vtáhnout do animální hry na nepřátelství a nesmiřitelnost konfliktů. A přenechají takhle snadno své společné zdroje bezectným Politikům k beztrestné správě na další období a místo aby je kontrolovali, co s nimi dělají, a trestali, když s nimi dělají nepravosti, poslouchají Politiky a komentátory, co s konflikty dělat jde a co nejde.

Jako když tě kdosi zaujme vychvalováním skvělé nabídky a jeho kumpán ti při tom šlohne peněženku. Ale Politik i komentátor tvou chybějící peněženku nevidí, zato zas a znovu kriticky zhodnotí skvělou nabídku.

Než svět podle typického voliče je dobrodružnější svět podle typického Politika.


Příště: Rozumné zásady ctnostné správy společných zdrojů II

Posted via email from nestrani

Žádné komentáře:

Okomentovat