pátek 9. dubna 2010

Omezení výluky z odpovědnosti při správě společných zdrojů

Být beztrestný rovná se být bezectný. Ctnost není hodnota rozpuštěná ve vakuu, bez chuti a zápachu, bez odříkání a povinností, získaná jen z rozmaru. Být ctnostný znamená být trestný, ale netrestaný. Bezectným je potrestaný. Nebo netrestný, který se nemůže prokázat opravdu čistým štítem, ale pouze drzým štítem „mne nepotrestáte“. Bezectní nepožívají velké důvěry, leda tak mezi sobě rovnými. Proto bezectným dobrovolně a s jasnou myslí nikdo nesvěří ani vorla.
Politik si dal velkou práci, aby podrobně vymezil odpovědnost a trestnost Nestraných v jejich občanských rolích. Jejich odpovědnost při správě cizích soukromých zdrojů je ještě vyšší a chceš-li znát její rekapitulaci, pak se začti zde.
Naproti tomu sebe z trestné odpovědnosti téměř úplně vyňal a říká-li, že v odůvodněných případech je připraven nést odpovědnost, pak rozpor mezi slovy a činy porovnej například zde. A to jsou v přehledu úniků před zodpovědností pouze pokuty za špatné parkování. Kde bychom se dobrali obecné odpovědnosti Politika za škody, odpovědnosti za porušování povinností při správě cizího majetku, zneužívání informací při správě společných zdrojů, úvěrové a dotační podvody a veškeré další, které přisoudil všem ostatním, jen ne sobě. Podle Politika správa společných zdrojů odpovědnost nevyžaduje, zato správa vlastních i cizích soukromých zdrojů ano.
Nezbývá, než Politika, který není lepším Nestraných, postavit na jejich roveň a učinit jej odpovědným a důvěryhodným. Výjimku z odpovědnosti s plným vědomím a nahlas připouštíme. Zásady z volebního programu uchazeče o správu společných zdrojů, které jsou dostatečně určité a které jsou později přijaty ve formě zákona, tuto odpovědnost vylučují. Je to čestná nabídka „chcete to? máte to“. S výjimkou opatření na ochranu bezprostředně ohrožených občanů a osob pobývajících na území státu je za ostatní zákony a jejich důsledky odpovědný.
Domníváme se, že nároky vyplývající z odpovědnosti vůči správci společných zdrojů a osobám, které za jeho závazky ručí, mohou vznášet jen ti, kteří volili, jejich právní nástupci, příznivci správců a nezvolení správci. Případné oprávněné nároky tuzemských právnických a zahraničních osob jsou uspokojeny na účet společných zdrojů a projeví se v jejich výkonnosti a v důsledku na odměně jejich správce. 
Máš-li k tomu další podněty, napiš je.
Příště: Omezení volebního práva a práva být zvolen

Žádné komentáře:

Okomentovat