úterý 6. dubna 2010

Rozumné zásady ctnostné správy společných zdrojů II

Nestraní požadují, aby byl Politik v očích veřejnosti v prvé řadě ctnostný, nepokládal Nestrané za méně svéprávné a nechoval se ke společným zdrojům jako jejich nekontrolovaný beztrestný vlastník. Politik za sebou zanechává příliš zřetelnou stopu bezectné správy společných zdrojů, vystopovatelnou za mizerného počasí, špatné viditelnosti a po jakkoli dlouhé době. V podstatě si o stopu ukopneš palec.
Změny podmínek správy společných zdrojů neovlivní sociální, finanční, mezinárodní, kulturní, zdravotnické, zemědělské ani jiné konflikty, která má Politik v kompetenci a jejichž řešení následně ze společných zdrojů hradí. To nechť je na něm a jeho mandátu. Přejeme si ale takové změny, abychom mu mohli důvěřovat, že návrhy, které Nestraným dává, nečiní proto, aby maximalizoval zisk svůj a svého příslušenství ze správy společných zdrojů, tedy z jejich faktického vlastnictví po dobu, na kterou byl k jejich správě zvolen, ale činí je ku prospěchu společných zdrojů a maximalizace jejich užitku. Za což ho po zásluze odměníme.
Musíme proto upravit ústavu, volební zákon i zákon o politických stranách. Změny zasáhnou obě komory parlamentu, prezidenta, volby, samotné politické strany a jejich příznivce a státní správu. Každého, kdo má co do činění se společnými zdroji. Použijeme stejnou metodu, jakou používá Politik. Zákazy a omezení.
  • Omezíme omezení subjektů ucházejících se o správu společných zdrojů.
  • Omezíme financování správců společných zdrojů.
  • Omezíme výluku z odpovědnosti za škody způsobené při správě společných zdrojů.
  • Omezíme volební právo a právo být zvolen.
  • Omezíme velikost a strukturu obou komor parlamentu a jejich vztah k vládě.
  • Zakážeme přesuny společných zdrojů mezi subjekty s konfliktem zájmů.
  • Zakážeme paušální odměnu za správu společných zdrojů.
Nakonec to bude mít hlavu a patu. Nevymýšlíme vymyšlené. Vše převezmeme ze zákazů, kterými Politik již dnes omezuje Nestrané. Bude mu to povědomé. Nestraní budou svéprávní, Politik ctnostný a společné zdroje nebudou jeho. Komu se to nelíbí, ať zvedne ruku.
Máš-li k tomu další podněty, napiš je.

Příště: Omezení subjektů ucházejících se o správu společných zdrojů
Posted via email from nestrani

Žádné komentáře:

Okomentovat