čtvrtek 1. dubna 2010

Kvalita správy společných zdrojů

Velikost společných zdrojů se ovládá zákazy a jejich odstraňováním nebo zmírněním. Společné zdroje rozdělují Politici, kteří ale nejsou odpovědní za jejich proporční distribuci pouze k voličům. Milý příklad těchto rozumných zásad aplikovaných v okolí České Lípy popsal aktuálně.cz.
Správce společných zdrojů omezí vlastníka pozemků v jejich libovolném užití územním plánem a stanoví tím nízkou hodnotu pozemků úměrnou rozsahu omezení. Posléze připraví omezení tohoto omezení, změnu územního plánu, které rozšíří možnosti využití pozemku. Jeho hodnota se zvýší úměrně zmenšení omezení jeho využívání. Omezení jsou sice zmenšena, ale nikoli odstraněna. Na části pozemku bude ze společných zdrojů postavena silnice, pro jejíž výstavbu správa společných zdrojů pozemek pod silnicí musí vlastnit.
Pozemek s nízkou hodnotou je s vědomím zvýšení hodnoty převeden ze společných zdrojů do soukromých rukou, odkud je po zmenšení omezení a zvýšení hodnoty část určená pro silnici převedena zpět do vlastnictví správy společných zdrojů.
Společné zdroje poklesly, rozdíl byl správcem společných zdrojů neproporčně distribuován. Znamená to, že je správce společných zdrojů hloupý a neschopný?
Rozhodně ne. Daleko spíše to znamená, že Politik jako správce společných zdrojů, fakticky vlastník společných zdrojů, neomezený trestem, ale omezený časem určeným ke správě společných zdrojů, maximalizuje profit svůj a svého příslušenství.
Dětinské, realistické, ilustrativní.

Příště: Svět podle typického voliče
Posted via email from nestrani

Žádné komentáře:

Okomentovat