středa 7. dubna 2010

Omezení subjektů ucházejících se o správu společných zdrojů

"Politický systém je založen na svobodném a dobrovolném vzniku a volné soutěži politických stran respektujících základní demokratické principy a odmítajících násilí jako prostředek k prosazování svých zájmů," praví ústava.
Co je politická strana, jak vzniká a zaniká, jak má fungovat, jaké je její poslání a co není, určuje zákon o sdružování v politických stranách a hnutích.
Politik Nestraným zakázal vybrat si v údajně volné soutěži jakéhokoli správce společných zdrojů, ale dovolil jim vybírat pouze správce organizovaného coby politická strana. Jako kdyby hasit požáry mohli pouze hasiči a ostatním to bylo zakázáno nebo kdyby povolení skládat muziku měli jen registrovaní skladatelé a ostatní nesměli.
K oprávnění poskytovat služby správy společných zdrojů stačí politické straně pouhá registrace, nic zvláštního dalšího se neověřuje. V podstatě volná živnost.
Rozum zůstává stát, proč se kdokoli jiný, jakkoli kvalifikovaný nebo nekvalifikovaný, nemůže o správu ucházet také, jedná-li se o volnou živnost. Proč se musí jednat právě jen o tuto jednu jedinou formu právnické osoby, která navíc jako celek podpisová práva ke společným zdrojům nezíská, ale získají je jí navržené osoby, které k ní nemusí nutně být v nějakém vztahu. Rozhodně však za svá jednání vzájemně neručí, natož aby za své jednání ručily těm, jejichž společné zdroje spravují.
Přivítali bychom otevřené přiznání, že volné soutěže o správu společných zdrojů se účastní soutežící za světským účelem obživy či přímo dosažení zisku, motivem jakékoli tvůrčí i nádenické snahy i nezbytností pro přežití do dalšího dne. Netrpíme předsudkem, že správa společných zdrojů je činností z jiného vesmíru, vykonávaná z průzračného altruismu, a osoby jí poctěné jsou mravnější, než sami Nestraní, kteří jim své společné zdroje svěřují. Víme, že ze správy společných zdrojů lze dobře žít, i že z ní lze zbohatnout. Ale nechceme, aby tomu bylo na úkor společných zdrojů.
Z toho implikujeme, že správu společných zdrojů nemusí vykonávat jen politické strany, snažící se maskovat svou hrubou karosérii nebeským lakem ateistické neziskové organizace, ale může ji vykonávat kdokoli, kdo bude ctít transparentnost a omezení beztrestnosti, střetu zájmů, voličského práva a zdrojů financování a kdo bude akceptovatelná fyzická osoba nebo jejich osobní či kapitálové sdružení. Kupříkladu banky, pojišťovny, kapitálové společnosti, nadace či církve spravují srovnatelné i větší objemy majetku a při jejich správě jsou Politikem notně omezované a samozřejmě také zcela odpovědné za důsledky své práce. Těm správu společných zdrojů jako další zdroj příjmů nemáme na mysli svěřit, ale zkušenosti v nich zaměstnaných nebo podnikajících osob mohou správci společných zdrojů plně využívat. Se zákazem konfliktu zájmů, pochopitelně.
Podtrhneme tedy, že o správu společných zdrojů se mohou ucházet všechny subjekty, které uvedenou činnost budou mít jako jedinou a hlavní, zdroje příjmů budou mít pouze vymezené, nemohou být osobou právnickou, na jejímž podnikání nebo řízení se účastní jiná právnická osoba, fyzické osoby ji zastupující nebo se na ní podílející musí být netrestané tuzemské fyzické osoby s volebním právem, smí se účastnit na činnosti pouze jednoho správce a nesmí být v konfliktu zájmů, tedy zejména nesmí jakkoli využívat společné zdroje a uvedené volební právo nemohou využít k rozhodování o správci společných zdrojů, tedy sami o sobě. Za správu společných zdrojů musí být správci zcela zodpovědní.
"Politický systém je založen na svobodné volné soutěži odpovědných správců společných zdrojů, respektujících základní demokratické principy a odmítajících násilí jako prostředek k prosazování svých zájmů." Tak zní svobodná volná soutěž.
Máš-li k tomu další podněty, napiš je.

Příště: Omezení financování správců společných zdrojů
Posted via email from nestrani

Žádné komentáře:

Okomentovat