úterý 30. března 2010

Rozumné zásady ctnostné správy společných zdrojů I

Že si Politik sám neupraví bezectné podmínky správy společných zdrojů a že to zákonně nepovolí ani Nestraným víme. To neznamená, že takové vyhovující podmínky nemůžeme hledat. Pro názornost předznamenejme úvahu obchodní analogií:

Různí vlastníci akcií jakékoli společnosti si vahou svých hlasů zvolí představenstvo, které je zodpovědné za správu jejich společného majetku. Zodpovědné tak, že je za své případné chyby při jeho správě finančně i trestně odpovědné. Toto představenstvo je současně zodpovědné za angažmá zodpovědného vedení společnosti i za finanční i faktické výkaznictví, jehož prostřednictvím by mohlo podávat vlastníkům akcií pokřivený nebo neúplný obraz hospodaření, pokud by ho to napadlo. Že se to stává, o tom není pochyb. Že je to dohledatelné, trestné a vede to k nárokům na náhradu škody rovněž. Představenstvo i vedení společnosti se mohou odepřít nezákonné pokyny vlastníků akcií. Samotní vlastníci akcií však žádné povinnosti, jejichž porušením by někomu odpovídali za škody, nemají. Mají právo z držení akcií získat užitek a mají právo prosazovat proporčně svou vůli, jak tento majetek spravovat.

Voliči jsou vlastníky státního majetku a státem řízených finančních toků, společných zdrojů. Volí si vahou svých hlasů vedení, zodpovědné za správu společných zdrojů. Zodpovědné tak, že za své případné chyby při jejich správě není finančně ani trestně zodpovědné. Toto vedení se samo stává vedením státu a sestavuje finanční i faktické výkaznictví. Pokud by ho to napadlo, může jeho prostřednictvím podávat voličům pokřivený nebo neúplný obraz hospodaření. Že se to stává, o tom není pochyb. Že je to obtížně dohledatelné a není to ani trestné, ani to nevede k nárokům na náhradu škody rovněž. Vedení státu nemusí dbát jakýchkoli pokynů voličů. Samotní voliči však mají spoustu povinnosti, jejichž porušením odpovídají za škody, a to i vůči vedení státu. Mají právo získat ze společných zdrojů užitek a povinnost do nich přispívat, ale současně ručí za ztráty z hospodaření s nimi. Mohou ale proporčně prosazovat svou vůli, jak tento majetek beztrestně spravovat.

Členy představenstva nebo vedení mohou být vlastníci akcií. Jejich vztahy jsou ale regulovány, aby zamezily přesunu výnosů jen k části vlastníků akcií, reprezentované představenstvem nebo vedením, nikoli ke všem proporčně.

Členy vedení státu mohou být voliči. Jejich vztahy nejsou regulovány a přesunu společných zdrojů pouze k části voličů, řekněme i k pouze úzké části, třeba jen k vedení, tedy neproporčně, nic nebrání.

Analogie není analogická, použijme proto jiné srovnání.

Voliči nejsou vlastníky společných zdrojů. Nebo alespoň nemohou vykonávat svá vlastnická práva.
Vlastníky společných zdrojů jsou Politici. Mohou totiž vykonávat všechna vlastnická práva.

Volby rozhodují, kteří 282 Politici budou vykonávat vlastnická práva ke společným zdrojům. S odpovědností vlastníka akcií, tedy žádnou, pouze s právem výnosu. Politici jako vlastníci zvolí představenstvo, které již určitou odpovědnost má, ale nemůže ignorovat pokyny Politiků, neboť případně požadovaný nezákonný pokyn se z vůle Politiků může stát zákonem. Volič o rozdělení akcií rozhoduje jen málo, i neúčast na hlasování o rozdělení ovládání společných zdrojů nakonec správu mezi Politiky rozdělí díky jejich hlasům a hlasům jejich příslušenství. Takovéhle vlastnictví společných zdrojů je ovšem omezeno na dobu určitou, do dalších voleb. Jak tedy maximalizovat svůj výnos, když paušální náhrada za správu společných zdrojů je tak nízká, není závislá na hospodaření s nimi a výnosy je možné distribuovat neproporčně a beztrestně?

Jak by jednal jeden z akcionářů, který získá pravomoci představenstva, tedy pravomoci hospodařit se svěřeným majetkem, ovšem na dobu určitou a beztrestně? Dočkají se ostatní akcionáři svého proporčního výnosu?
Dočkají se ostatní Nestraní voliči svého proporčního výnosu, když voliči Politici oplývají shora uvedeným nadáním?
Neukazuje to vše k sestavení rozumných zásad ctnostné zprávy společných zdrojů?

Příště: Top09.cz, zásadní, výsadní podruhé

Žádné komentáře:

Okomentovat