úterý 23. března 2010

Co čekat od Politika

Tvrdíme, že Politik je přehledná osoba:
  • Má podpisové právo ke společným zdrojům.
  • Není při správě společných zdrojů kontrolován ani omezován.
  • Odměnu za správu společných zdrojů si stanovuje sám a vyplácí ji ze společných zdrojů.
  • Za správu společných zdrojů se odměňuje paušálně, bez ohledu na úspěšnost či zpronevěru.
  • Je připraven zakazovat a omezovat, aby zvětšil společné zdroje.
  • Většinu společných zdrojů je připraven jakkoli rozdat jen proto, aby se zbytkem hospodařil zcela podle své vůle.
  • Je beztrestný.

Všechny tyto podmínky jsou nepředstavitelné i skutečné současně.
Víme, že platné zákony Nestraným zcela znemožňují jakkoli změnit podmínky správy společných zdrojů.
Víme, že žádný Politik, spravující nyní společné zdroje nebo se k jejich správě nabízející, nepředstavil žádnou funkční cestu, jak Nestraným podmínky správy společných zdrojů umožnit. Nepoužitelnost navrhovaného celostátního referenda jsme již odhalili prostřednictvím návrhu cssd.cz. Bezzubost pro příklad odhlasovaného krajského referenda ze stejné dílny analyzoval Michal Donné. Odvolávání poslanců, jakkoli mediálně vděčné, stále ponechává straně mandát ke správě společných zdrojů a je pouze pohrůžkou Politika jinému Politikovi. Navrhované omezení procesní imunity Politika je předstíraná iluze.

Proč Politici vybudovali tak pečlivou obranu před možností změny tohoto uspořádání? Jak to, že žádný z nových, staronových, ztrácejících se nebo objevujících Politiků nenabídne cokoli relevantního pro vlastní omezení? Jak to, že nikomu není stydno se takto zřetelně drát k neomezené a beztrestné správě společných zdrojů?

To není náhoda. To je smysl.

A vše shora uvedené tím smysl získává. Politik a jeho příslušenství opravdu chce jen a pouze spravovat společné zdroje bez kontroly, bez trestu a za paušální odměnu. Je mu jedno, že musí představovat konflikty a slibovat jejich řešení. Je mu jedno, že musí zvyšovat společné zdroje prostřednictvím dalších zákazů a omezení a je mu jedno, že jich většinu kvůli splnění některých slibů rozdá. To vše proto, aby získal snadnou paušální odměnu a aby se zbytkem společných zdrojů hospodařil bez kontroly zcela podle své vůle. S jakkoli bizarními, splnitelnými či neproveditelnými volebními programy a sliby řešení rozhodujících i okrajových konfliktů se vždy sejdou 282 Politici, spojení stejnými benevolentními pravidly správy společných zdrojů a stejným zájmem.

Ukaž mi někoho, kdo by dal podpisové právo ke svému osobnímu účtu cizímu člověku známému pouze z plakátu, nechal ho s ním disponovat podle jeho slibů, bez kontroly a za dopředu splatnou paušální odměnu bez ohledu na výsledky a kontrolu plnění slibů a který i v případě pochybení unikne jakémukoli trestu. To by udělal jen někdo méně svéprávný.

Člověk, který vezme takovou práci, práci pro méně svéprávného, práci o které každý ví, za jakých se provozuje podmínek, je z pohledu okolí dopředu bezectný a dopředu podezřelý, že situaci zneužije. Zvlášť když se jich do práce tolik a s takovým zájmem hlásí. Politik považuje Nestrané za méně svéprávné a podle toho se chová.


Příště: Součet CZ straníků

Žádné komentáře:

Okomentovat