pátek 12. března 2010

Cssd.cz nabízí jistoty. Komu?

Cssd.cz, strana práce a strana pracovitá určitě nabídne odpovědi na dvě otázky Nestraných: jak se Politik staví ke své neprůstřelné systémové neodpovědnosti při správě společných zdrojů a zda chce svou očividnou nedůvěryhodnost výměnit za své dobrovolné omezení při nakládání se společnými zdroji.

Seznam konfliktů v programu je obsáhlý a ani milovníci okrajových žánrů nezůstanou neuspokojeni, byť mainstreamu je věnováno místo mu odpovídající. Nás ale většina konfliktů a dokonce ani konflikty butikové nezajímají. Nestraní čenichají jen a pouze po konfliktu a nabídce řešení omezující v konečném důsledku podpisová práva Politiků ke společným zdrojům.

K této oblasti se dostaneme až na začátku poslední čtvrtiny barevného volebního prospektu, kde čteme: "Je nezbytné prosadit ústavní zákon o obecném celostátním referendu a zákon o krajském referendu." Rozumíme. Také si to myslíme. Škoda jen překlepu, kdy namísto "ústavní zákon budeme prosazovat" napsali "je nezbytné ho prosadit", a dvakrát škoda, že nic dalšího už v programu není.

O tom, že je chybějící zákon o referendu jedním z faktorů, proč nedokážeme podpisová práva Politiků ke společným zdrojům omezit, jsme již psali. Rovněž tak jsme psali, jak i teoreticky platný zákon o referendu je poslední z posledních, křivolakou a spíše nefunkční cestou k takovému omezení. Protože Politici cssd.cz již dříve  zákon o referendu navrhli, víme přesně, co "je nezbytné prosadit" a jak křivolakou chtějí tuto křivolakou cestu mít. 

Splní-li Nestraní nijak snadné podmínky, navrhuje cssd.cz, pak určený Politik referendum povolí. Ovšem pouze s výjimkami otázek směřujících
  • ke zrušení nebo omezení ústavně zaručených základních práv a svobod (včetně práv Politika, kterým ústava věnuje většinu místa),
  • k rozhodnutí, které by znamenalo úpravu daňových nebo jiných platebních povinností tvořících příjmy veřejných rozpočtů (ovládání velikosti společných zdrojů, které dáváme Politikovi k dispozici)
  • k ustanovování jednotlivých osob do funkcí a k jejich odvolávání z funkcí (Politikem i bez Nestraných)

Referendum podle cssd.cz je tedy jasné a volební nabídka také. Omezení benevolencí při správě a zvětšování společných zdrojů, ani omezení benevolence vlastního odměňování a beztrestnosti pod značkou cssd.cz nebudou a Politik o své jistoty nepříjde. Může nadále zůstat nedůvěryhodným a podezřelým z definice.


Příště: Kscm.cz s nápadem