čtvrtek 11. března 2010

Ods.cz konflikty nešetří

V aktuálních programech Politiků hledáme odpovědi na otázky, jak se Politik staví ke své neskrývané nevázanosti při správě společných zdrojů a zda chce svou očividnou nedůvěryhodnost výměnit za vlastní dobrovolné sebeomezení při nakládání se společnými zdroji.

Ods.cz se v programu psaném s některými občany zmiňuje o přehršli témat a konfliktů. K nabídce témat přitupuje jako opravdu velká strana, věnuje se v něm většině populárních konfliktů. Protože konflikty samotné a nabídky jejich řešení hrají v soutěži Politiků o podpisové právo ke společným zdrojům jen omezenou roli, a už vůbec žádnou roli nehrají v případě, že podpisové právo získají, přenecháme popis přehlídky konfliktů jiným bystrým čtenářům, kteří se jimi nechají zlákat, a my prozkoumáme program jen kvůli nalezení odpovědi na naše otázky. Jenže po kliknutí na devět samostatných kapitol, devět kapitol, které zkoumané odpovědi nevěnují ani slovo, zbývá kapitola poslední s názvem Závěr a předznamenáním "Co prosazujeme".

Úplně poslední odstavec začíná: "Naše země potřebuje po dvaceti letech demokracie řadu politických a ústavních reforem." Souhlasíme a s očekáváním čteme dál. Jenže následují jen obehrané konflikty s většinovým systémem či přímou volbou jiného Politika. A jsme v konci. Ráz na ráz.

Víme, že každý systém, většinový, poměrný či kombinovaný, jednokolový nebo vícekolový, s přímou nebo zprostředkovanou volbou, vždy beze zbytku a usnášeníschopně zaplní parlament Politiky, kteří v tu chvíli dostanou od svých předchůdců veškerá podpisová práva ke společným účtům bez jakýchkoli omezení a s pravidly, která mohou kdykoli změnit. To známe a nehledáme. Hledáme stud za to, že vědí že Nestraní to vědí. Ods.cz ale o systémové neodpovědnosti pří správě společných zdrojů mlčí.

Velká strana, velký rozpočet, velký tým, velké množství témat. Ale takhle úzkostlivě se vyhýbat tématu nejzásadnějšímu? Vzorné Řešení pro budoucnost.


Příště: Cssd.cz nabízí jistoty. Komu?