úterý 2. března 2010

Co vytvářejí Politici

Politik svou činností nedoplňuje společné zdroje, politik je pouze spotřebovává. Příslušenství Politiků může společné zdroje doplňovat, vždy však až poté, kdy je v násobcích samo spotřebuje. Spousta povolání je zaměřených na správu cizího majetku a takoví správci při této správě vykazují velmi odlišné výsledky. Od vysoké úspěšnosti až ke zpronevěře. Správci jsou závislí na úspěšnosti své činnosti a jejich manévrovací prostor je přesně tak velký, jaký jim vlastník svěřených zdrojů poskytne.

Politik jako správce společných zdrojů není závislý na úspěšnosti své činnosti a jeho manévrovací prostor Nestraní nemohou stanovovat. To je bída.

Politici vyvářejí omezení. To je jejich jediná praktická moc nad reálným světem, jinou nadaní nebyli a být nemohou, přesto s ní zvládají divy. Na omezování nemají sice exkluzivitu, ale v kontextu společných zdrojů nikdy nezapomeň, že Politik může pouze něco zakázat nebo zakázané později znovu povolit. 

K doplňování společných zdrojů tak Politci přispívají pouze zákazy a omezeními. Omezením svobody disponovat se všemi soukromými prostředky, které jsi vydělal, zdědil či dostal začínají. Pokračují tradičními omezeními svobodného mezinárodního obchodu jeho zpoplatněním. Omezí tvé vlastnické právo, když vyhlásí, že k využití přírodních zdrojů na vlastním pozemku potřebuješ státní hrazenou licenci. Omezí tvé vlastnické právo, aby sis postavil dům, jaký chceš, jakoukoli silnici, kterou potřebuješ, jakoukoli železnici, která by tě živila. Zakáží ti podnikat v telefonování, v rádiích, v televizích, ve zdravotnictví, v architektuře, v odvážení odpadků, v opravě rádií, zakáží ti podnikat v čemkoli. A pak to za poplatky povolí. Čím méně v nějakém oboru vydají povolení, tím větší se za ně hradí poplatek. Zpoplatňují i veřejné služby, které ti ze společných zdrojů spokytují.

Udělají cokoli, aby Nestraní doplnili společné zdroje vrchovatě. Vždy chtějí více, nikdy méně. Pak už Politici a jejich příslušenství inovativně vymyslí, co s nimi. Vědí, že valnou část společných zdrojů musí těm, co je vytvořili i těm, kteří je nevytvořili, z nějaké části předat, víme, že nejsou idioti. Aby jim i tak zbylo. Je jich méně, než Nestraných, takže jim stačí méně. Navíc i z té předané části dokáží dobře zaopatřit sebe i své příslušenství.

Míra omezení pro doplňování společných zdrojů má své dějinami vyzkoušené hranice. Omezit soukromé vlastnictví na povinnost nést náklady, odebrat ale právo inkasovat výnosy, preferovat společné vlastnictví a ze společného pak hradit s výjimkou svačiny do školy všechno ostatní, to neuspělo a tlak Nestraných a jejich chuť řídit si větší část života po svém toto uspořádání zrušily.

Spousta omezení vymyšlených loňskými Politiky letošní Politici zrušili. Dokázali však nalézt další, modernější, sofistikovanější, která Nestraní přehlédli. Osvědčilo se více drobných a zanedbatelných omezení, než jedno či dvě velká a zásadní. Dnes lze navíc dobře měřit a porovnávat, která omezení za tu hru s ohněm nestojí a která spolehlivě přehlédne naprostá většina. A dobře lze skrývat, že Politici nemají jinou schopnost, než zakazovat a zakázané povolovat. Pozitivně tvořit totiž stále mohou jen Nestraní. Mohou? Musí, ušklíbne se Politik.

Žádné komentáře:

Okomentovat