středa 17. března 2010

Top09.cz, zásadní, výsadní

Top09.cz má ve štitu vepsáno Zásady, ne výsady. To také mlsně hledáme, takže  naše otázky zní: jak se stavíte k výsadě systémové neodpovědnosti Politika při správě společných zdrojů, a chcete očividnou nedůvěryhodnost Politika proměnit na jeho dobrovolné zásadové omezení při nakládání se společnými zdroji?

Top09.cz mají heslo, ale program pro nastávající volby nabídnou až počátkem dubna. Nicméně nabízejí svá programová východiska a principy, hodnotové desatero a program určený pro původně plánované předčasné volby v roce 2009. To by přeci mělo stačit.

Také že stačí. Programová východiska a principy k výsadám beztrestně, bez zainteresovanosti a s předem danou paušální odměnou spravovat společné zdroje mlčí. Hodnotové desatero také a stejně i Volební program pro volby zamýšlené parlamentem v roce 2009. Žádné kašírované "omezení imunity", "prosazování ústavního zákona o obecném celostátním referendu" nebo ""ztráta mandátu poslance". Ani slovo. Jen mediálně známé konflikty o vyrovnaném hospodaření se společnými zdroji.

Není v žádném ohledu nepředstavitelné, že i v období šetření společnými zdroji je možné tyto zneužívat a nebo za svou údajnou nebo skutečnou zásluhu o šetření s nimi rozhodnout i o jakkoli neúměrné vlastní odměně. Není-li Politik závislý na efektivitě správy společných zdrojů, není-li trestný a je-li placený paušálně, nemůže ho to motivovat k ničemu jinému, než v lepším případě k nečinnosti, v horším k plýtvání a sebeobohacování.

Politik podle top09.cz je výsadní určitě, zásadní možná.


Příště: Kdu.cz na lepší straně