čtvrtek 4. března 2010

Měníme kontrakt s Politikem

Směšné podmínky Politikova kontraktu s Nestranými jsou výzvou, jak je upravit, abys nebyl přesvědčen, že jejich jediným účelem je plýtvání se společnými zdroji a jejich soukromé využívání.

V jediném odstavci lze shrnout, že Politika chceme při správě veřejných zdrojů kontrolovat, nehodláme mu ponechat právo stanovit a vyplácet si odměnu za správu bez vztahu k výsledkům, lepším či horším či dokonce hanebným, navíc bez sankcí a možností trestu, chceme mu zabránit užívat společné zdroje ve svůj prospěch a nehodláme tolerovat zvětšování společných zdrojů prostřednictvím dalších omezení a zákazů.

Jak to provést? Vzhledem k tomu, že uvedená pravidla jsou obsažena v zákonech, je nezbytné změnit zákonným způsobem tyto zákony. Zákonným způsobem změnit zákony ovšem mohou jen Politici. Proč by ovšem měnili pravidla kontraktu, která svědčí v jejich prospěch? Také je nikdy neměnili, nemění a není na místě jim věřit, že to kdy udělají. Tahle možnost je tedy utopická a naivní.

Pak tedy pojďme ve volbách zvolit takové Politiky, kteří si uvedený konflikt vezmou za svůj a nabídnou nám jej ke schválení. Lze této cestě věřit? Nelze. Prostřednictvím hry na další konflikty dokáží Politici rozmělnit zájem voličů na více témat a voliči tak nezpůsobí drtivé vítezství jednoho jediného politického parametru. Účast ve volbách tedy k cíli nepovede.

A neúčast ve volbách? Pak se Politici zvolí sami, neboť není stanovena minimální volební účast vyšší, než je součet Politiků a jejich příslušenství.

Zrušit volby? Nechat pro výstrahu staré Politiky po skončení jejich funkčního období bez paušálních náhrad za správu společných zdrojů a bez podpisového práva k nim a nové nezvolit? Správa země bez Politiků je možná, to jsme již zažili, a stále i v takovém období platí všechny stávající zákony. Politici a jejich strany a hnutí by se za dobu bez přísunu prostředků finančně vyčerpali a nouze by je přinutila přistoupit na ultimativní požadavek změn jako podmínku vypsání dalších voleb. Je to možné? Není. Nové volby stanovuje před skončením volebního období Politik. Pro legitimu voleb stačí účast Politiků. Pro uspořádání voleb a sečtení hlasů jsou třeba pouze Politici a jejich příslušenství. Tento kruh nelze bez samotných Politiků přerušit. Nové volby se tedy uskuteční vždy a před skončením volebního období starých Politiků jsou k dispozici noví Politici, kteří automaticky získají všechny náležitosti kontraktu, který chceme změnit. Odstavit Politika, byť jen na čas, od správy společných zdrojů a od jeho paušální odměny nelze.

Řekneme tedy svůj požadavek nahlas. Uspořádáme referendum o požadované změně. Menší problém je, že referenda se budou účastnit i Politici a jejich příslušenství a jejich tajné zamítavé hlasování je tak předvídatelné. Větší problém je, že zákonné a pro Politiky závazné referendum nemůžeme bez souhlasu Politiků vůbec uspořádat. Politici pro nás takový zákon dosud nepřipravili a bez něj to zakázali.

Nelze než konstatovat, že Politici udělali velice důkladně vše pro to, aby všechna ta benevolentní, povrchní a bezzubá pravidla, podle nichž provádějí správu společných zdrojů, všechny součásti kontraktu, podle kterého pro společnost pracují, bylo možné změnit jen a pouze z jejich libovůle. Není to legrační?